gerechtsdeurwaardersforum gerechtsdeurwaardersforum
vragen over de gerechtsdeurwaarder en zijn ambtsverrichtingen, voor de professional en de leek
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Uitvoerend roerend beslag op voertuig enkel op basis D.I.V.

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    gerechtsdeurwaardersforum -> beslag op roerende goederen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
NimrodGeregistreerd op: 14 Mrt 2016
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: 14-03-2016 17:52:03    Onderwerp: Uitvoerend roerend beslag op voertuig enkel op basis D.I.V. Reageren met citaat

Mijn overbuurvrouw stond me daarnet wat paniekerig op te wachten.

In de loop van de voormiddag is blijkbaar een gerechtsdeurwaarder langs geweest en heeft beslag gelegd op haar voertuig (Mercedes B klasse) inzake een openstaande schuld van verkeersbelasting.

Haar paniek was er vooral omdat haar voertuig momenteel omgewisseld is met haar ouders die er mee naar Portugal zijn vertrokken vorige week naar haar ernstig zieke grootmoeder. (Blijkbaar wilden die mensen een hoop spulletjes meenemen die niet meekunnen met het vliegtuig)

Mijn buurvrouw dacht verkeerdelijk dat het beslag maakte dat het voertuig niet meer mocht worden gebruikt en ze stond op het punt haar ouders te bellen met de vraag onmiddellijk terug te komen met die wagen.

Ik heb haar uitgelegd dat het beslag uiteraard niet betekent dat het voertuig niet meer mag worden gebruikt, maar dat ze het niet langer kan verkopen of wegschenken en dat ze er voor moet blijven zorgen als een goede huis'moeder'.

De verkoopdag is over meer dan een maand en ze zal morgen contact opnemen met het gerechtsdeurwaarderskantoor en/of de belastingsdienst om de schuld in 2 of 3 keer te mogen afbetalen.

Aanvaardt men dat onverhoopt niet, is ze zeker dat haar ouders wel zullen inspringen om de schuld integraal geregeld te krijgen voor de geplande verkoopdag. Zelfs vanuit het buitenland moet dat in een maand makkelijk te regelen zijn.

Buurvrouw verveeld met de situatie maar enigszins gerustgesteld, maar ik heb wel enkele vragen.

Het voertuig was bij het beslag dus zeker al in het buitenland, maar ik heb zeer zware twijfels of de deurwaarder in kwestie het ooit heeft gezien.

Mijn overbuurvrouw woont in een rijwoning in het centrum van Gent en heeft geen eigen garage. Haar voertuig staat letterlijk nooit op straat (het is een studentenbuurt en er is wel eens vandalisme) maar altijd op een parkeerplaats die ze huurt in een afgesloten parkeergarage enkele straten verderop. (Ik huur een plaats in dezelfde garage en zie haar wagen altijd staan -al staat er sinds vorige week een kleine KIA, allicht die van haar ouders).

Ze is zeer zuinig op haar wagen en gebruikt die enkel in het weekend voor wat uitstapjes naar familie of om 'grote' winkelboodschappen te doen.

Naar het werk gaat ze per fiets of met het openbaar vervoer, omdat ze ook daar geen parkeerplaats heeft, en een mens zich arm betaalt aan parkeergelden in het centrum.

Is het courante praktijk dat gerechtsdeurwaarders beslag leggen op een voertuig louter op basis van de D.I.V. gegevens ? Wordt dat aanvaard ? Bestaan daar richtlijnen over ?


Ik heb haar toch maar aangeraden om een opmerking te richten aan het gerechtsdeurwaarderskantoor over het feit dat dat voertuig in het buitenland is. Het beslag was vandaag en hoewel ze niet zelf aanwezig was, heeft ze -tenzij ik me erg vergis- een 5 tal dagen tijd om opmerkingen te formuleren.

Zijn opmerkingen na beslag aan vormvereisten gebonden ? Kan dat bv per mail of toch beter per aangetekend schrijven ? Hoe formuleert ze dat best ? En wat zijn de gevolgen van die opmerkingen ? Hoort ze daar nog iets van ?

Ik heb al wel eens horrorverhalen gehoord over deurwaarders die tijdens een beslag sto´cijns doof blijven voor elke gemaakte opmerking en ook achteraf elke opmerking negeren of counteren met het gekende : "stapt u maar naar de rechtbank.", dus ik zou haar graag correct zeggen hoe ze het moet aanpakken.

En tot slot heb ik nog een wat verder gezochte vraag die bij me opkwam.

Mijn collega op het werk zit in een vechtscheiding verwikkeld en zijn ex heeft het gezinsvoertuig (volgens onderling akkoord) maar het voertuig staat nog op zijn naam. (Hij gebruikt zijn moto)

Hij beklaagt zich er wel eens over dat hij af en toe een verkeersboete krijgt en dan een heel epistel moet schrijven om de zaak uit te leggen bij politie en parkeerbedrijven.

Hij weet ook niet waar zijn ex feitelijk verblijft. Ze staat terug ingeschreven bij haar ouders maar verblijft in realtieit bij haar nieuwe vriend (ergens in Noord Frankrijk).

Stel dat hij zoiets aan de hand heeft en de schuld niet kan regelen.

Wat gebeurt er bij de ophaling als blijkt dat het voertuig niet aan te treffen is ? (Hij zal er niet moeten op rekenen dat ze het voertuig spontaan zou terugbrengen).

Zou men rekening houden met zijn opmerking of riskeert hij zelfs klacht en eventuele vervolging voor het wegmaken van in beslag genomen goederen ?

Ik heb toch echt bedenkingen bij deze praktijk om uitvoerend beslag op roerend goed te leggen op dergelijke manier.

Zou de volgende stap dan zijn om beslag te leggen op basis van een factuur (ik bedoel niet de onbetaalde verkoper) of op basis van foto's op facebook..?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Toon
beheerder-moderator


Geregistreerd op: 23 Jan 2011
Berichten: 497

BerichtGeplaatst: 14-03-2016 21:40:10    Onderwerp: Reageren met citaat

De beslaglegging onderstelt dat de gerechtsdeurwaarder de visu de in beslag te nemen goederen heeft kunnen waarnemen.

De gerechtsdeurwaarder kan eveneens de goederen waarvan het bestaan vaststaat op een andere wijze identificeren.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
NimrodGeregistreerd op: 14 Mrt 2016
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: 16-03-2016 19:51:26    Onderwerp: Reageren met citaat

Een bijzonder summier en omfloerst antwoord...


Wettelijk gezien is een beslag louter op basis van D.I.V. gegevens blijkbaar mogelijk, maar niet de normale manier van werken.

Ik heb mijn overbuurvrouw vanavond even gevraagd wat de stand van zaken was.

Ze had gisteren effectief contact opgenomen met het gerechtsdeurwaarderskantoor en was daar aanvankelijk te woord gestaan door een vriendelijke dame. Toen ze zei te willen melden dat haar voertuig in het buitenland was en er daar normaal nog een tijdje zou zijn, werd ze al snel doorverbonden met een heer die heel wat korter van stof was.

Ik heb het gesprek uiteraard niet gehoord, maar samengevat kwam het er op neer dat hij geen boodschap had aan haar verhaal, hij niet verondersteld werd haar te adviseren (op haar vraag hoe ze dat best meldde binnen 5 dagen), de schuld integraal moest betaald zijn 3 dagen voor de verkoopdag (geen afbetaling mogelijk) en indien bij een eventuele oplading het voertuig niet voor de deur stond, ze zich mag verwachten aan een klacht bij het parket waarbij ze effectieve gevangenisstraf riskeert. De toon ging naar verluidt van nors naar over het randje van onbeschoft.

Haar ouders zijn inmiddels al op de hoogte en zullen de zaak desnoods wel regelen, maar ze ging nog trachten contact op te nemen met de belastingdienst zelf.

Haar zus is in de late namiddag langs geweest (gebeurt wel vaker 's woensdags) en zij heeft blijkbaar de koe bij de horens gevat.

Ze is nog steeds goed bevriend met een oud-kotgenote die inmiddels al heel wat jaren kandidaat-gerechtsdeurwaarder is in Brussel.

Ze hebben die dame gebeld en zij wist schijnbaar te vertellen dat een ernstig en diligent gerechtsdeurwaarder geen voertuig in beslag neemt dat hij niet heeft gezien.

Blijkbaar heeft ze ook gevraagd wanneer een bevel tot betalen werd betekend en dat zou zijn gebeurd in de week van het krokusverlof toen ze samen met dezelfde zus en haar kindjes meerdere dagen in een vakantiepark was en het voertuig daar op de parking stond en niet te zien voor de gerechtsdeurwaarder. (Had ik zelf niet aan gedacht dat hij het eerder had kunnen zien)

Lang verhaal kort : ze heeft haar opmerkingen aangetekend overgemaakt aan het gerechtsdeurwaarderkantoor in kwestie, samen met kopie van een schrijven dat ze heeft verstuurd aan de kamer der gerechtsdeurwaarders over het gesprek van gisteren.

Ik heb geen idee of dat laatste haar idee was, of van haar zus, of een tip van die bevriende kandidate-gerechtsdeurwaarder, maar die laatste zou blijkbaar over dat gevangenisverhaal heel schamper hebben opgemerkt dat ze er zelf vriendelijk maar beslist voor zou passen om een klacht wegens wegmaking in te dienen bij het parket over een voertuig dat ze nooit heeft gezien en bij inbeslagname overduidelijk al in het buitenland was.

Dat achterstallige verkeersbelastingen integraal moeten betaald worden zonder dat een afbetalingsplan wordt aanvaard -op instructie van de administratie zelf- zou dan wel weer kloppen.

Soit, het hele verhaal zal wel met een sisser aflopen omdat de ouders wel zullen zorgen dat alles is geregeld lang voor de verkoopdag, maar blijkbaar fronste ik mijn wenkbrauwen niet helemaal ten onrechte over dergelijke praktijken, en ik kan me niet voorstellen dat er al eerder vreemde situaties zijn ontstaan, zoals bv in situaties zoals die van mijn collega.

En dat ook tussen gerechtsdeurwaarders blijkbaar een scherpe concurrentie kan bestaan en niet noodzakelijke een confraternele mantel der liefde was ook wel verrassend voor mij.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Toon
beheerder-moderator


Geregistreerd op: 23 Jan 2011
Berichten: 497

BerichtGeplaatst: 18-03-2016 08:43:36    Onderwerp: Reageren met citaat

Uw vraag kon nu eenmaal kort worden beantwoord. U hoeft hierdoor niet op de pianist te schieten.

Als het bestaan van de wagen vaststaat, hetgeen overduidelijk blijkt uit bovenstaande stukjes proza, kan de wagen perfect in beslag genomen worden.

Een inbeslagname enkel en alleen op basis van DIV, zonder de wagen ooit de visu te hebben gezien en zonder enig ander bewijs dat de beslagene in het bezit zou zijn van de wagen, is m.i. niet correct.

Een gerechtsdeurwaarder kan perfect op basis van een uittreksel DIV en op basis van eerdere vaststellingen door zijn ambt (bv. op het ogenblik van de betekening) of op basis van een verklaring de betrokken wagen in beslag nemen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Toon
beheerder-moderator


Geregistreerd op: 23 Jan 2011
Berichten: 497

BerichtGeplaatst: 06-05-2016 17:02:11    Onderwerp: Reageren met citaat

Zie ook HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL, 8e KAMER dd. 2 NOVEMBER 1999

Overwegende dat in geen enkele wettelijke bepaling wordt voorgeschreven noch besloten ligt dat de gerechtsdeurwaarder alleen maar goederen in beslag kan nemen die hij bij de redactie van zijn exploot fysisch waarneemt;

Overwegende dat nauwelijks valt in te zien hoe de gerechtsdeurwaarder de beschrijving van de goederen opgelegd in art. 1389 en 1506 Ger. W. zou kunnen verstrekken indien hij de goederen zelf niet heeft waargenomen; dat hij voorzichtigheidshalve het beslag zal beperken tot de goederen die hij bij de beslaglegging waarneemt, maar hij zich eveneens kan baseren op een waarneming die hij voordien kon doen;

Overwegende dat de gerechtsdeurwaarder te dezen de bewuste voertuigen in beslag nam nadat hij ze eerder bij de woning van ge´ntimeerde S. had gezien; dat deze laatste niet betwist dat de beschrijving van die goederen in het beslagexploot beantwoordt aan het bepaalde in art. 1506 Ger. W.;

Overwegende dat er bijgevolg geen redenen zijn om te stellen dat de besproken roerende goederen onwettig in beslag zouden zijn genomen;
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    gerechtsdeurwaardersforum -> beslag op roerende goederen Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum