gerechtsdeurwaardersforum gerechtsdeurwaardersforum
vragen over de gerechtsdeurwaarder en zijn ambtsverrichtingen, voor de professional en de leek
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

opstarten dagvaarding

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    gerechtsdeurwaardersforum -> Dagvaarding algemeen
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
ptr



Geregistreerd op: 21 Apr 2011
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: 21-04-2011 10:19:41    Onderwerp: opstarten dagvaarding Reageren met citaat

Beste,

ik heb een huurder sinds half oktober vorig jaar voor mijn studio. Ze heeft in het begin nog 1,5 maand huur betaald maar daarna niks meer. Ze zit dus nu maanden huurgeld achter en heeft nog geen enkel algemene kosten betaald.

Ze is afgekomen met verhalen en smoezen om mij te sussen zoals dat ze met schulden zit en haar loon door het ocmw beheerd wordt. Maar als ik haar dan later vraag naar haar ocmw begeleider gegevens, komt ze weer met ander verhalen af dat deze ziek is en ze waarschijnlijk naar een ander ocmw enzovoort ging doorverwezen worden. Dit verhaal heeft dan maanden aangesleept en als ik haar dan uiteindelijk een deadline geef voor de naam van de ocmw medewerker heeft ze dan 1 maand huur betaald en komt ze met een ander verhaal af dat de huurachterstand op een rekening klaar staat maar dat deze pas vrijgegeven wordt als er een expert is langsgekomen om de waterschade aan haar kast te schatten door een lek ergens in de slaapkamer afgelopen winter.

Ook heeft ze tot op de dag van vandaag nog altijd geen 2 maanden huurwaarborg voorzien. Daarvoor was er ook weer telkens smoezen.

Bij haar intrek heeft ze samen met mij ook een overdrachtsdocument getekend voor het gas en elektriciteit over te nemen in 3-voud. Een 3de exemplaar moest ze naar de luminus sturen zodat zij de overname konden vervolledigen. Dit document heeft ze echter nooit opgestuurd. Al de tussentijdse rekeningen en aanmaningen werden verstuurd op mijn naam naar het adres van de studio en ze heeft me nooit hiervan op de hoogte gebracht (één van haar verhalen was ook dat iemand telkens haar brievenbus openbrak en de post ledigt; ik vermoedde initieel de vorige huurder maar nu ben ik er niet meer zo zeker van dat hij dat was vermits het brievenslot er toch niet beschadigd eruit zag). Ik ben tot kort achter de betaalachterstand gekomen van luminus omdat deze me uiteindelijk een e-mail verzond. Ik heb mijn huurder hierover aangesproken maar ze zei me dat ze een contract had bij nuon. Ik heb luminus hierover aangesproken en deze zei me dat dit niet kon omdat nuon hen anders wel op de hoogte zou gebracht hebben van deze overname. Ik heb dan ook eens gebeld naar nuon zelf en deze kon voor de studio geen enkel contract vinden op haar naam.

Ik ben mijn huurder haar leugens en verhalen dus grondig beu en wil haar dus voor de rechtbank krijgen voor de achterstallige huur, huurwaarborg, algemene kosten en nutskosten. Is een dagvaarding hiervoor de beste oplossing en hoe begin ik er dan juist aan? Wat moet er voorzien worden: gans het verhaal met bewijsstukken, ...? Kunt u me hierbij helpen?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
weim
lid forumteam - kandidaat gdw


Geregistreerd op: 19 Sep 2010
Berichten: 69

BerichtGeplaatst: 24-04-2011 14:15:24    Onderwerp: Reageren met citaat

Je situatie is heel herkenbaar.

Als je als verhuurder in dergelijke situaties niet onmiddellijk reageert, loop je het risico dat op een dag je de huurder gerechtelijk dient uit te drijven en dat de deurwaarder heel vaak (wegens insolvabiliteit van de huurder) je moet melden dat er niets te recupereren valt van de huurachterstal én de gemaakte gerechtskosten.

Ik vrees dat je in deze situatie inmiddels bent aangekomen en kan je enkel adviseren om zo vlug mogelijk actie te ondernemen om desbetreffende huurder op een gerechtelijke wijze uit de woning te laten zetten. Elk getalm zal je immers extra geld kosten.

Je kunt hiervoor een advocaat raadplegen, doch houd er dan wel rekening bij dat dit je terug extra geld zal kosten. Mijn inziens ben je beter dat je hierop bespaart en je zaak zelf bepleit voor de rechtbank.

1) De inleiding gebeurt via dagvaarding.

Ga met volgende gegevens naar een gerechtsdeurwaarder van keuze :

- gegevens van de verzoekers (jezelf + bv. echtgenote) : naam, voornaam, beroep, woonplaats + eventueel tel.nr.
- datum van huurcontract/duur van huurcontract/plaats van het gehuurde goed (eventueel kopij van huurovereenkomst)
- gegevens van de huurder(s)
- overzicht van de huurachterstal
- gegevens ivm. de huurwaarborg welke niet gestort
- gegevens ivm. problematiek gas en electriciteit

Indien er nog bijkomende gegevens nodig zijn, zal dit wel van je gevraagd worden.

Op basis hiervan zal de gerechtsdeurwaarder een dagvaarding opstellen en deze betekenen aan de huurder.
Kostprijs van de dagvaarding : 150,00 - 200,00 euro + eventuele kosten voor het opstellen van de dagvaarding (dit laatste kan de gerechtsdeurwaarder je aanrekenen op basis van een wettelijk tarief - dit tarief ligt lager dan wanneer je het werk zou laten doen door een advocaat).
Vraag de deurwaarder om je het ontwerp eerst te laten lezen vooraleer je het laat betekenen. Zo voorkom je dat er dingen te weinig in staan.


2) Na betekening zal de gerechtsdeurwaarder je een kopij van de dagvaarding overmaken. Hierin staat een datum vermeld waarop je zaak zal worden ingeleid voor het bevoegde vredegerecht.
Op desbetreffende datum en uur dien je je aan te melden op het vredegerecht en zal je zaak bepleit worden. Nogmaals : voor dergelijke zaken heb je geen advocaat nodig, neem gewoon kopijen mee van de documenten welke je eventueel wil gebruiken als bewijs.

3) nadat er een vonnis is uitgesproken neem je terug contact op met de gerechtsdeurwaarder. Deze kan dan de grosse (origineel van het vonnis) opvragen en verder uitvoeren. Dit bestaat meestal uit een betekening van het vonnis met bevel tot verlaten van de woning.

Bij wet is voorzien (behoudens in zeer dringende gevallen - wat m.i. niet voor jouw geval van toepassing zal zijn) dat tussen de betekening (en dus niet de datum van het vonnis !) en de uitdrijving minimum één maand dient te verstrijken.


Dus nogmaals hoelanger je wacht, hoe meer huurgelden je hoogstwaarschijnlijk niet betaald zal worden.

Schrik niet wanneer de gehele procedure je al vlug rond de 1.200 euro zal kosten (kosten dagvaarding, betekening, uitdrijving).
Normaal gezien dienen deze kosten te worden gedragen door de huurder, doch wanneer de gerechtsdeurwaarder vaststelt dat deze geen financiële mogelijkheden heeft, zal jij - als opdrachtgevende eigenaar - deze kosten dienen te betalen (meestal zal de gerechtsdeurwaarder een provisie vragen per stap welke hij dient te ondernemen).
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
ptr



Geregistreerd op: 21 Apr 2011
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: 28-05-2011 12:32:29    Onderwerp: uitvoering verzoekschrift Reageren met citaat

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een verzoekschrift aan het vredegerecht.

De zaak is dan voorgekomen voor het Antwerpse vredegerecht. De huurder was niet opgedaagd maar de rechter heeft mijn verzoek ingewilligd. Ik heb het vonnis nu opgestuurd gekregen via de post. Wat gaat nu de volgende stap zijn? Moet ik met deze vonnis dan een deurwaarder aanspreken voor de achterstallige huur en kosten te recupereren? Hoe gaat dit dan in zijn werk? Kan er beslag gelegd worden op haar bankrekening, loon, ... want in de studio zelf is er niet veel van waarde om beslag op te leggen.

In mijn verzoekschrift voor het vredegerecht heb ik geen uitdrijving en ontbinding van het huurcontract gevraagd. Dit omdat de studio eind deze maand verkocht is en ik het eerder aan de nieuwe eigenaar wil overlaten om dit te doen. De nieuwe eigenaar wilt zelf in de studio gaan wonen. De huurder heeft een huurcontract van 1 jaar die pas half oktober afloopt. Ik heb eerder geprobeerd de huurcontract te ontbinden met 3 maanden opzeg maar kreeg nadien een brief van de huurdersbond dat deze ontbinding ongeldig is en nietig wordt verklaard. Ze zou dus tot het einde van het contract mogen blijven. Moet de nieuwe eigenaar deze periode ook respecteren, ook al is deze huurcontract niet geregistreerd geweest bij de gemeente? Ik dacht een stuk gelezen te hebben in de huurwet van: "De huurovereenkomst heeft geen vaste datum vóór de vervreemding van het gehuurde goed" en dat dan de koper het huurcontract binnen een termijn van 3 maanden kan beëindigen (zie hieronder bijgevoegd stuk uit dit artikel). Heeft dit dan toepassing op dit geval vermits de huurcontract niet geregistreerd is geweest? Of is dit artikel alleen van toepassing als er geen begin- en einddatum vermeld staat in het huurcontract?
 
b. Ofwel bewoont de huurder het goed sinds
minstens 6 maand.
De koper treedt dan in de rechten van de hoofdverhuurder,
met nochtans een zeer belangrijke afwijking.
De koper kan de huurovereenkomst beëindigen
• mits een opzegging van 3 maand (in plaats
van 6 maand);
• om het goed persoonlijk te betrekken, of om
belangrijke werken uit te voeren of mits een
vergoeding;
• zonder het einde van de driejarige periode af
te wachten.
De koper moet deze opzegging aan de huurder betekenen
binnen een termijn van 3 maand te
rekenen vanaf het verlijden van de authentieke akte.
 
 
Mvg.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
weim
lid forumteam - kandidaat gdw


Geregistreerd op: 19 Sep 2010
Berichten: 69

BerichtGeplaatst: 02-06-2011 17:58:44    Onderwerp: Reageren met citaat

Wat je gekregen hebt van de rechtbank is een ongetekend afschrift.
Het volstaat dat je daarmee naar een gerechtsdeurwaarder gaat. Deze zal op basis hiervan de grosse (het originele vonnis) opvragen en verder uitvoeren.

De verdere uitvoering bestaat eerst uit
- een betekening van het vonnis (met bevel tot betalen wanneer het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard - zie beschikkend gedeelte van het vonnis)

- na 24 uur (na betekening van het bevel) kan er verder worden uitgevoerd.

Opgelet : geef de deurwaarder hiertoe duidelijke instructies. In dit geval zou ik de deurwaarder uitdrukkelijk mededelen dat er geen roerend beslag dient te gebeuren (daar, zoals je zelf aanbrengt, de waarde van de goederen gering is). Laat de deurwaarder daarom eerst nagaan in welke mate er beslag onder derden kan gelegd worden (bv. op loon - gerechtsdeurwaarder kan navragen waar iemand werkt).
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    gerechtsdeurwaardersforum -> Dagvaarding algemeen Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum